Сучасне фарбувальне обладнання фірми KREMLIN

Сучасне фарбувальне обладнання фірми KREMLIN


Обладнання фірми KREMLIN є одним із найвідоміших у сфері фарбування. У цій статті ми розглянемо основні види ручного фарбувального обладнання які пропонує фірма KREMLIN.


 При виборі обладнання керуються  його продуктивністю, ефективністю використання ЛФМ, ціною, якістю розпилення, кількістю використовуваного ЛФМ. При використанні дорогих високоякісних ЛФМ актуальним стає питання ефективного їх використання тобто використання ефективного фарбувального обладнання. Очевидно що чим ефективніше обладнання тим вищою є його ціна. Але треба пам’ятати що чим ефективніше обладнання тим більший економічний зиск від його використання.


 Розглянемо більш детально характеристики обладнання яке пропонує фірма KREMLIN.
Сьогодні в Україні найчастіше застосовують пневматичне розпилення. Це широко відомі фарбувальні пістолети з верхньою або нижньою чашкою, або пістолети з нижнім підведенням ЛФМ, на які фарба подається із фарбо-нагнітаючого бачка чи від насоса низького тиску. Перевагою цього методу є можливість одержання високоякісних покриттів за допомогою дешевого обладнання. До недоліків належать низька продуктивність, низька економічність і велике споживання стисненого повітря. Пневматичні пістолети фірми KREMLIN серії М22 діляться на дві групи: конвенційні М22 НРА (High Power of Atomization) та пістолети низького тиску (HVLP) М22 НТІ (High Transfer Innovation). Основні параметри пістолетів вказані в таблиці нижче. Найбільш часто вживані пістолети з верхньою чашкою, можуть мати  діаметри продуктового сопла: 1,2;1,3;1,4;1,5;1,8. Пістолети мають вбудований в рукоятку регулятор вхідного тиску.



Наступна група обладнання – це AIRMIX системи фірми «KREMLIN». Це найбільш часто уживане обладнання для фарбування деревини в Європі. Також це обладнання використовується для фарбування автобусів, вантажних автомобілів, сільгосптехніки, літаків, вагонів, металоконструкцій, пластмаси та ін.. Технологія AIRMIX – це комбінація пневматичного й безповітряного розпилення. В  AIRMIX  розпилювальне повітря змішується з фарбою у фокусі її розпилення, що дає змогу одержати рівномірний якісний факел. Тиск матеріалу, який подається на пістолет, може бути нижчим 100 бар (30–200). Для одержання високопродуктивного фарбування, аналогічного AIRLESS (до 3 л/хв), може використовуватися тиск до 200 бар, але при цьому отримуємо хорошу якість покриття. Коефіцієнт перенесення ЛФМ AIRMIX обладнання сягає 86%. Підсумовуючи, можна стверджувати, що технологія AIRMIX практично забезпечує найефективніше використання фарбувального матеріалу серед не електростатичних технологій при хорошій якості фарбування й високій продуктивності технологічного процесу. Також фірма KREMLIN виготовляє автоматичні AIRMIX – розпилювачі (їх ще називають фарбувальними головками), які встановлюють в автоматичних фарбувальних лініях і верстатах.
Стандартний комплект ручного AIRMIX обладнання складається з помпи, фарбувального пістолету й двох шлангів. Помпа може бути на візку або з настінним кріпленням. Робочий тиск ЛФМ при AIRMIX фарбуванні – 30–200 бар залежно від моделі насосу. Фірма KREMLIN виготовляє низку насосів різної продуктивності для ручних установок й автоматичних ліній. Найпопулярнішими ручними установками для фарбування дерева є комплекти обладнання на основі стандартних насосів 10.18 і 15С25. Компактний, із дуже низьким рівнем споживання повітря (3 м3/год), найдешевший насос 10.18 може працювати з найрізноманітнішими матеріалами в’язкістю до 500 cps для фарбування деревини й металу. Характерною особливістю насоса 15С25 є його здатність розпилювати густі матеріали в'язкістю до 5000 cps. Ці насоси можуть замінити кілька видів обладнання, яке використовуються для розпилення матеріалів різної в'язкості. До складу насосів AIRMIX входять два регулятори тиску – регулятор робочого тиску, який подається на насос, і регулятор тиску розпилювального повітря, яке подається на пістолет.


Ручний AIRMIX пістолет моделі XCite має регулювання розміру факелу й вбудований фільтр ЛФМ. Витрата ЛФМ і параметри факелу визначаються змінним продуктовим соплом. AIRMIX насоси й пістолети призначені для роботи з матеріалами як на основі розчинників, так і на водній основі.
Тепер розглянемо електростатичний спосіб фарбування деревини. Відомо, що електростатичне фарбування є найефективнішим способом перенесення ЛФМ на фарбовану поверхню. У загальному електростатичне фарбування можна описати  так: при розпиленні частинки фарби, виходячи через сопло пістолета, одержують електричний заряд завдяки вбудованому високовольтному генератору; далі рухаються по силових лініях електромагнітного поля між соплом розпилювача й заземленою деталлю, рівномірно покриваючи її поверхню й забезпечуючи так званий “огортаючий ефект”.

Переваги електростатичного розпилення:

  • найкраща якість розпилення;
  • підвищується передавальна ефективність, а це:
  • економія фарби;
  • зменшення викидів шкідливих речовин;
  • зменшення забруднення камери;
  • хороша якість покриття:
  • рівномірне покриття й товщина;
  • забезпечується відмінне покривання:
  • зменшується час фарбування;
  • потрібно менше розпилювачів;

Як результат - зниження вартості фарбування й підвищення продуктивності фарбувального виробництва. При електростатичному фарбуванні дерева необхідно дотримуватися деяких вимог:
деревина повинна мати вологість не менш 8–10% для збереження необхідної провідності;
для притягання частинок фарби система підвішування деталей повинна забезпечувати безперервний контакт із «землею».

Віктор Черненко,
директор ПП «ЕФС»
Представник фірм KREMLIN та SAMES в Україні.