Ручне фарбувальне обладнання фірми SAMES KREMLIN

Ручне фарбувальне обладнання фірми SAMES KREMLIN

Обладнання фірми SAMES KREMLIN є одним із найвідоміших у сфері фарбування. Ми розглянемо основні види фарбувального обладнання які пропонує фірма. При виборі фарбувального обладнання керуються  його продуктивністю, ефективністю використання ЛФМ, ціною, якістю розпилення, кількістю використовуваного ЛФМ. При використанні дорогих високоякісних ЛФМ актуальним стає питання ефективного їх використання тобто використання ефективного фарбувального обладнання. Очевидно що чим ефективніше обладнання тим вищою є його ціна. Але треба пам’ятати що чим ефективніше обладнання тим більший економічний зиск від його використання. Розглянемо більш детально характеристики обладнання яке пропонує фірма SAMES KREMLIN.  

Сьогодні в Україні найчастіше застосовують пневматичне розпилення. Це широко відомі фарбувальні пістолети з верхньою або нижньою чашкою, або пістолети з нижнім підведенням ЛФМ, на які фарба подається з фарбо-нагнітаючого бачка чи від помпи низького тиску. Перевагою пневматичних пістолетів є можливість одержання високоякісного покриття за допомогою дешевого обладнання. До недоліків належать мала продуктивність, низька економічність і велике споживання стисненого повітря. Пневматичні ручні пістолети фірми KREMLIN серії М22 діляться на дві групи: конвенційні М22 НРА (High Power of Atomization) та пістолети «низького тиску» (HVLP) М22 НТІ (High Transfer Innovation). Це високоякісний надійний професійний інструмент. Пістолети виготовлені з високоякісних матеріалів та мають високі експлуатаційні характеристики.

 Найбільш часто вживані пістолети з верхньою чашкою ємністю 0,6л , можуть мати  діаметри продуктового сопла: 1,2;1,3;1,4;1,5;1,8. Пістолети мають вбудований в рукоятку регулятор вхідного тиску. Є спрощена дешевша модель для багатоцільового використання М22 Basik. Для специфічних потреб є деякі спеціальні моделі пістолетів М22. Пістолет М22 НРА GSP призначається для нанесення густих матеріалів в’язкістю до 3000cps в невеликих об’ємах. Пістолет має верхню чашку 0,6л в якій створюється додатковий тиск для полегшення подачі матеріалу. Для високо абразивних матеріалів є пістолет М22Р WBE HPA з високою зносостійкістю сопла та голки.



Для делікатних робіт є маленькі пістолети моделі S3 з чашкою 0,25л.
Фірма виробляє ряд автоматичних пневматичних пістолетів які будуть детально розглянуто в наступній нашій статті.

Наступна група обладнання – це всесвітньо відомі AIRMIX системи фірми KREMLIN.
Фарбувальне обладнання AIRMIX (патент фірми KREMLIN) є найбільш ефективним серед не електростатичних видів фарбувального обладнання, та є дуже простим та надійним у використанні. Коефіцієнт переносу ЛФМ складає 86%, що говорить про надзвичайно ефективне використання ЛФМ. Можна стверджувати, що технологія AIRMIX практично забезпечує найефективніше використання фарбувального матеріалу серед не електростатичних технологій при хорошій якості фарбування й високій продуктивності технологічного процесу. Як правило обладнання використовується для фарбування сільгосптехніки, автобусів, вантажних автомобілів, меблів, пасажирських вагонів, літаків, металоконструкцій, пластмаси та ін.. Це найбільш популярне обладнання для фарбування меблів, дерев’яних виробів.
Стандартний комплект ручного AIRMIX обладнання складається з помпи, Airmix пістолету й двох шлангів. Параметри факелу розпилення (ширина та діаметр) визначається змінним соплом. На пістолеті також є регулювання ширини факелу. Помпа може бути на візку або з настінним кріпленням. Робочий тиск ЛФМ при AIRMIX фарбуванні – 30–400 бар залежно від моделі помпи. Фірма KREMLIN виготовляє ряд помп різної продуктивності для ручних установок й автоматичних ліній.



Для одержання високопродуктивного фарбування, аналогічного AIRLESS, може використовуватися тиск до 400 бар, але при цьому отримуємо хорошу якість покриття та значно кращу економію ЛФМ.
Найпопулярнішими ручними установками для фарбування дерев’яних меблів та складних металевих виробів де не потрібний великий вихід ЛФМ за одиницю часу, є комплекти обладнання на основі стандартних насосів 10C18, 15С25, 30С25. Компактна, з дуже низьким  споживанням повітря (3 м3/год), найдешевша помпа 10C18 може працювати з найрізноманітнішими матеріалами в’язкістю до 500 cps для фарбування деревини й металу. 


Помпи 15С25 та 30С25 можуть працювати з більш  густими матеріалами в'язкістю до 5000 cps. Вони мають більшу продуктивність (0,8л/хв) та максимальний тиск – 95 та 180 бар відповідно. Ці насоси можуть замінити кілька видів обладнання, яке використовуються для розпилення матеріалів різної в'язкості. До складу насосів AIRMIX входять два регулятори тиску – регулятор робочого тиску, який подається на насос, і регулятор тиску розпилювального повітря, яке подається на пістолет. З характеристиками всього ряду помп можна познайомитись на нашому сайті www.kremlin.com.ua


Ручний AIRMIX пістолет моделі XCite має регулятор розміру факелу та вбудований фільтр ЛФМ. Витрата ЛФМ і параметри факелу визначаються змінним продуктовим соплом. AIRMIX помпи й пістолети призначені для роботи з матеріалами як на основі розчинників, так і на водній основі.
Також фірма KREMLIN виготовляє автоматичні AIRMIX  розпилювачі (їх ще називають фарбувальними головками), які встановлюють на автоматичних фарбувальних лініях і спрей машинах для фарбування дерев’яних виробів, шкіри тощо. Автоматичні розпилювачі представлені моделями AVX і ATX модульного типу та АХС не модульного типу. 



Тепер розглянемо електростатичний фарбувальне обладнання. Відомо, що електростатичне фарбування є найефективнішим способом перенесення ЛФМ на фарбовану поверхню. У загальному вигляді електростатичне фарбування можна описати  так: при розпиленні частинки фарби, виходячи через сопло пістолета, одержують електричний заряд завдяки вбудованому високовольтному генератору; далі рухаються по силових лініях електромагнітного поля між соплом розпилювача й заземленою деталлю, рівномірно покриваючи її поверхню й забезпечуючи так званий “огортаючий ефект”.

Переваги електростатичного розпилення:
підвищується передавальна ефективність, а це:
економія фарби;
зменшення викидів шкідливих речовин;
зменшення забруднення камери;
хороша якість покриття:
рівномірне покриття й товщина;
“огортаючий ефект”:
зменшується час фарбування;

Як результат - зниження вартості фарбування й підвищення продуктивності фарбувального виробництва. При електростатичному фарбуванні дерева необхідно дотримуватися деяких вимог:
деревина повинна мати вологість не менше 8–10% для збереження необхідної провідності;
для притягання частинок фарби система підвішування деталей повинна забезпечувати безперервний контакт деталей із «землею».



NANOGUN MV – це остання модель пневматичного електростатичного пістолету фірми SAMES KREMLIN. Пневматичний пістолет низького тиску, призначений для використання на багатьох промислових ринках: аерокосмічному, автомобільному, виробництві сільгосп техніки, деревообробному та ін. Пістолет має високі експлуатаційні характеристики та чудовий дизайн, яскравий легко впізнаваний колір. А блок управління GNM6080 має оригінальний дизайн у вигляді круглого циферблату годинника форму з діаметром екрану 180мм де по колу йдуть пікові індикатори напруги та струму. Крім пікових індикаторів напруги та струму в центрі знаходиться цифровий індикатор заданого значення напруги та кнопки його регулювання. Вище індикатора розташовані графічні діагностичні символи. А нижче розташовані три індикатори та кнопка вибору попередньо встановлених значень робочої високої напруги. 



Добре збалансований та легкий пістолет полегшує роботу оператора. Вага пістолета всього 488г. Це один з найлегших електростатичних пістолетів на ринку. Пістолет простий в обслуговувані та експлуатації. В залежності від сопла факел може бути плоский або круглий. З лівого боку ручки знаходиться регулятор розміру факелу яким зручно оперувати навіть пальцем правої руки в якій тримаєте пістолет. Розмір факелу може зміноватись від 90 до 400мм. В задній частині пістолету традиційно розсташований регулятор виходу фарби. Продуктивність роботи пістолету може регулюватись від 100 куб.см до 1000 куб.см. Рекомендована вязкість ЛФМ – 14-50сек. Над регулятором фарби знаходиться важіль вимикання високої напруги яким зруно користуватись оперативно в процесі фарбування складних деталей де треба вимикати високу напругу. Максимальна висока напруга на соплі пістолету – 60кВ, струм- 80мКа. Пістолет може постачатись з шлангами довжиною 7,5м або 15м.

Наступна модель це електростатичний AIRMIX пістолет NANOGUN MХ. Це найбільш ефективний ручний електростатичний пістолет на ринку. Його коефіцієнт переносу ЛФМ сягає 93%. Пістолет виконаний в стилі вище описаної моделі NANOGUN MV, з тим же блоком управління GNM6080. Випускається в двох моделях з мах тиском ЛФМ – 120 та 200бар. Оскільки це AIRMIX пістолет, характеристики факелу визначають змінні AIRMIX сопла. Для подачі ЛФМ на пістолет використовується помпа необхідної продуктивності і тиску відповідно до моделі.

Віктор Черненко,
директор ПП «ЄФС»
Представник фірми SAMES KREMLIN в Україні