Сучасне обладнання фірми KREMLIN для фарбування деревини

Обладнання фірми KREMLIN є одним із найвідоміших у сфері фарбування деревини. У цій статті ми розглянемо основні види ручного фарбувального обладнання які пропонує фірма KREMLIN. При виборі обладнання керуються його продуктивністю, ефективністю використання ЛФМ, ціною, якістю розпилення, кількістю використовуваного ЛФМ.

При використанні дорогих високоякісних ЛФМ актуальним стає питання ефективного їх використання тобто використання ефективного фарбувального обладнання. Очевидно що чим ефективніше обладнання тим вищою є його ціна. Але треба пам’ятати що чим ефективніше обладнання тим більший економічний зиск від його використання. Розглянемо більш детально характеристики обладнання яке пропонує фірма KREMLIN для фарбування деревини. Таке обладнання можна розділити на три групи: пневматичні пістолети, АІRMIX установки, електростатичні пістолети.


Сьогодні в Україні найчастіше застосовують пневматичне розпилення. Це широко відомі фарбувальні пістолети з верхньою або нижньою чашкою, або пістолети з нижнім підведенням, на які фарба подається із фарбо-нагнітального бачка чи від насоса низького тиску. Перевагою цього методу є можливість одержання високоякісних покриттів за допомогою дешевого обладнання. До недоліків належать низька продуктивність, низька економічність І велике споживання стисненого повітря. Пневматичні пістолети фірми KREMLIN серії М22 діляться на дві групи: М22 НРА (High Power of Atomization) та M22 HTI (High Transfer Innovation). Основні параметри пістолетів вказані в таблиці нижче. Найбільш часто вживані пістолети з верхньою чашкою, можуть мати діаметри продуктового сопла: 1,2; 1,3; 1,4; 1,5; 1,8. Пістолети мають вбудований в рукоятку регулятор вхідного тиску.

Наступна група обладнання - це AIRMIX системи фірми «KREMLIN». Це найбільш часто уживане обладнання для фарбування деревини в Європі. Технологія «AIRMIX» - це комбінація пневматичного й безповітряного розпилення. В «AIRMIX» розпилювальне повітря змішується з фарбою у фокусі її розпилення, що дає змогу одержати рівномірний якісний факел. Тиск матеріалу, який подається на пістолет, може бути нижчим 100 бар (30-200). Для одержання високопродуктивного фарбування, аналогічного «AIRLESS» (до 3 л/хв), може використовуватися тиск до 200 бар, але при цьому отримуємо хорошу якість покриття.

Коефіцієнт перенесення ЛФМ «AIRMIX» - обладнання сягає 86%. Підсумовуючи, можна стверджувати, що технологія «AIRMIX» практично забезпечує найефективніше використання фарбувального матеріалу серед не електростатичних технологій при хорошій якості фарбування й високій продуктивності технологічного процесу. Також фірма «KREMLIN» виготовляє автоматичні «AIRMIX» - розпилювачі (їх ще називають фарбувальними головками), які встановлюють в автоматичних фарбувальних лініях і верстатах.


Стандартний комплект ручного «AIRMIX» - обладнання складається з насосу, фарбувального пістолету й двох шлангів. Насос може бути на візку або з настінним кріпленням. Робочий тиск ЛФМ при «AIRMIX»-фарбуванні - 30-200 бар залежно від моделі насосу. Фірма «KREMLIN» виготовляє низку насосів різної продуктивності для ручних установок й автоматичних ліній. Найпопулярнішими ручними установками для фарбування дерева є комплекти обладнання на основі стандартних насосів 10.14 І 20.15. Компактний, із дуже низьким рівнем споживання повітря (3 м3/год), найдешевший насос 10.14 може працювати з найрізноманітнішими матеріалами для фарбування деревини й металу. Характерною особливістю насоса 20.15 є його здатність розпилювати напіврідини - дуже густі матеріали в’язкістю до 7000 cps, наприклад, популярні нині густі матеріали на водній основі для покриття дерев’яних виробів. Ці насоси можуть замінити кілька видів обладнання, яке використовуються для розпилення матеріалів різної в’язкості. Сьогодні фірма KREMLIN виводить на ринок нову модель насосів ЕОМ зі значно покращеними характеристиками.В цьому ряді тепер є насоси з співвідношенням тиску 15:1 та 30:1.
До складу насосів «AIRMIX» входять два регулятори тиску - регулятор робочого тиску, який подається на насос, і регулятор тиску розпилювального повітря, яке подається на пістолет.



Пістолети «AIRMIX» представлені двома моделями: «XCite» і «MVX». Пістолет «XCite» є самою останньою розробкою фірми «KREMLIN» і надійшов у продаж в кінці 2009 року. Обидві моделі мають регулювання розміру факелу й вбудований фільтр ЛФМ. Витрата ЛФМ і параметри факелу визначаються змінним продуктовим соплом. Насоси й пістолети призначені для роботи з матеріалами як на основі розчинників, так і на водній основі.
Тепер розглянемо електростатичний спосіб фарбування деревини. Відомо, що електростатичне фарбування є найефективнішим способом перенесення ЛФМ на фарбовану поверхню. У загальному електростатичне фарбування можна описати так: при розпиленні частинки фарби, виходячи через сопло пістолета, одержують електричний заряд завдяки вбудованому високовольтному генератору; далі рухаються по силових лініях електромагнітного поля між соплом розпилювача й заземленою деталлю, рівномірно покриваючи її поверхню й забезпечуючи так званий “огортаючий ефект”

Переваги електростатичного розпилення:
•    найкраща якість розпилення;
•    підвищується передавальна ефективність, а це:
-    економія фарби;
-    зменшення викидів шкідливих речовин;
-    зменшення забруднення камери;
•    хороша якість покриття:
-    рівномірне покриття й товщина;
•    забезпечується відмінне покривання:
-    зменшується час фарбування;
-    потрібно менше розпилювачів;

Як результат - зниження вартості
фарбування й підвищення продуктивності фарбувального виробництва. При електростатичному фарбуванні дерева необхідно дотримуватися деяких вимог:
•    деревина повинна мати вологість не менш 8-10% для збереження необхідної провідності;
•    для притягання частинок фарби система підвішування деталей повинна забезпечувати безперервний контакт із «землею».

В асортименті обладнання фірми KREMLIN, ручний електростатичний пістолет представлений моделлю Spraymium. Цей пістолет є спільною розробкою фірм SAMES та KREMLIN і поєднав в собі кращі технічні рішення та досвід кожної з них. SPRAYMIUM® спроектований для нанесення ЛФМ як на основі розчинників так і на водяній основі. Пістолет працює спільно з електронним блоком управління SPRAYBOX® за допомогою якого забезпечується управління високою напругою та відображення робочих режимів пістолету.
Пістолет виготовляється в двох модифікаціях:
•    пневматичний для низького тиску ЛФМ - до 8 бар;
•    AIRMIX для середнього або високого тиску ЛФМ - до 200 бар.


Пневматична версія може мати регульований плоский або круглий факел. В задній частині пістолету знаходиться здвоєний регулятор ЛФМ та розміру факелу. Тобто при зміні розміру факелу одночасно змінюється відповідно і вихід фарби. AIRMIX версія виготовляється з традиційним плоским факелом або соплом, яке формує факел в формі порожнього конуса.
Високовольтний модуль вбудований в пістолет і забезпечує мах високу напругу 85 кВ. За допомогою блоку управління SPRAYBOX® оператор може запрограмувати три робочих значення високої напруги, які можна оперативно вибирати прямо в процесі фарбування. Кнопка вибору і світло-діодний трьохпозиційний індикатор знаходяться на пістолеті в тильній частині над регулятором ЛФМ. Тут же знаходиться і кнопка відключення високої напруги. Ці функції дозволяють операторові оперативно в процесі фарбування вибирати оптимальний високовольтний режим залежно від форми деталі яка фарбується. При наближенні пістолета до деталі і зростанні струму до певного значення, вольт-амперна характеристика робить поворот у бік зменшення напруги і струму, що запобігає виникненню великих струмів і пошкодженню високовольтного модуля.

Пістолет SPRAYMIUM® має вбудований запатентований датчик тиску повітря усередині пістолету. Значення тиску відображається на екрані модуля управління SPRAYBOX®. Ця функція дозволяє операторові забезпечити високий ступінь повторюваності налаштувань і якості.
Блок управління SPRAYBOX® має маленькі розміри і може кріпитися на стінку за межами вибухонебезпечної зони. Ступінь захисту блоку - ІР54. В процесі роботи на екрані блоку відображаються миттєві значення напруги і струму а також тиску повітря. Шланги і кабелі до пістолета можуть мати три довжини: 10, 15 або 20 м.
Для подачі ЛФМ на пістолет в пневматичному режимі, пістолет може комплектуватися або насосом низького тиску, або фарбонагнітаючим бачком. Для роботи в режимі середнього або високого тиску пістолет комплектується відповідним насосом фірми KREMLIN.